• vr 05 apr 17.00 uur

  opening SHOW 08 Transoxiana Dreams Almagul Menlibayeva

  Mirjam Westen maakt een solo-tentoonstelling met werk van Almagul Menlibayeva. Wij kijken uit naar...

  Gratis entree
  opening SHOW 08 Transoxiana Dreams Almagul Menlibayeva

  Wij zijn heel trots dat Mirjam Westen, (Museum Arnhem) curator is van SHOW.08 bij ons op de begane grond. 

  Mirjam maakt een solo-tentoonstelling met werk van Almagul Menlibayeva. Wij kijken uit naar een spannende tentoonstelling met video- en fotowerk die Amagul de laatste jaren maakte.

  Almagul Menlibayeva (1969 Almaty, Kazachstan) maakt sinds 2000 naam met video- en fotowerken die worden geschaard onder de term ‘nomadische esthetiek’. Zijzelf wordt ook wel eens punk-sjamaan genoemd. In haar vroege werk ontrafelt zij de identiteit van haar geboortestreek die tijdens de Sovjet overheersing werd onderdrukt. Zij is op zoek naar de collectieve ervaringen van de nomadische bewoners van Kazachstan. In het bijzonder geeft zij stem aan de vrouwelijke ervaring. Geïnspireerd door culturele tradities van voorouders, legendes en shamanistische rituelen ensceneert de kunstenares haar eigen mythologische verhalen, zonder begin of einde, waarin traditie en moderniteit langs elkaar schuren. In haar werk schrijden vrouwen en kinderen op surrealistische wijze door uitgestrekte steppen en desolate gebouwen; met hun aanwezigheid verbinden zij het heden met het verleden, de zichtbare met de onzichtbare krachten. Dankzij hun organische leefwijze bejegent de nomadische bevolking de natuur met respect. Dit staat in schril contrast met de onomkeerbare vervuiling van de steppen als gevolg van de decennialange nucleaire atoomproeven en de ruimtevaartindustrie. 
  Almagul Menlibayeva woont en werkt in Almaty en Berlijn. Menlibayeva heeft zich internationaal onderscheiden met video- en fotowerken en multi media installaties, en als curator. Haar werk is wereldwijd getoond in musea en kunstinstellingen, en tijdens talloze Biënnales, waaronder die van Sydney, Moskou, Gangwon (Zuid-Korea) en de komende Lahore Biënnale, in samenwerking met Sharjah Art Foundation. Grote solopresentaties zijn Video at Midnight #98te Berlijn; Green, Yellow, Red, and Green again, in de TSE gallery, te Astana, Kazakhstan (2018); Transformation, in Grand Palais, Parijs (2016-2017); My Silk Road to You, in Lexing Art Gallery, Miami, USA (2016); Union of the Fire and Water, tijdens de Venetië Biënnale (2015); Transoxiana Dreams, in Ludwig Forum, Aken (2014); Empire of the Memory, in het Ethnographic Museum, Warschau (2013); An Odd for the Wastelands and Gulags, in Kunstraum Innsbruck (2013) en Exploration of ecological challengesin MoMA PS1, NewYork, USA. Voor de aanstaande Lahore
  In 2013 won zij in München de eerste prijs tijdens het Kino der Kunst International Film Festival. In 2017 werd zij onderscheiden door de Franse minister van cultuur met de  Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.